Slagerij Walburg

Slagerij Walburg

Slagerij Walburg

Afbeelding

Ambachtelijk vlees

Wij bieden vers vlees van Hollandse bodem. Met zorg en toewijding zorgen wij ervoor dat al ons vlees van optimale kwaliteit is. Vers en smaakvol en gecombineerd met een goed bereidingsadvies en naar keuze een menusuggestie op maat. Aandacht voor dierenwelzijn, voeding en milieu zijn elementen die wij als maatvoering hanteren. Wij geloven dat uitsluitend vlees van de mooiste kwaliteit, op alle elementen, in ons aanbod aanwezig mag zijn.

Graag tot ziens in onze winkel.

De Koe van Klaas

Via de webshop www.dekofanklaas.frl kunt u een vleespakket kopen van een geselecteerde koe, afkomstig van de boerderij van familie Bergsma uit Wiuwert. Zodra 75% van de koe is verkocht slachten wij de koe en komt uw vleespakket beschikbaar. 

Ga naar De Koe van Klaas →

Glutenvrij op bestelling

Bent u op zoek naar glutenvrije producten?
Vraag het ons!
In overleg kijken wij wat wij u kunnen bieden.
Wij werken, waar mogelijk, zonder toevoegingen. Pure producten!

Mail ons →



Rundvlees

Wij halen runderen bij vaste boerderijen uit de regio.

Wij halen runderen bij vaste boerderijen uit de regio. Deze verwerken wij in onze slachterij tot de bekende producten die bij ons in de winkel te vinden zijn. Doordat wij weten waar ons vlees vandaan komt, kunnen wij constante kwaliteit garanderen en weten wij wat voor vlees we in de kuip hebben. Dit geeft voor u een stukje zekerheid en vertrouwen.

De runderen zijn veelal van het Belgisch Blauwe ras of het Blonde d'Aquitaine ras. Dit zijn runderen met een hoge kwaliteit mals vlees.

Online bestellen →

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

"Garantie voor constante kwaliteit."

Gaasterlander varkensvlees

Voor slagers die hun klanten het beste gunnen.
Bij ons in de slagerij is al het varkensvlees van Gaasterlander; het kruidenvarken. Een echte topper is onze Gaasterlander karbonade. Ook is een deel van onze vleeswaren van dit kwaliteitsvlees.

Online bestellen →

Extra aanbevolen

Boerenkarbonade - Rib roast - Varkenshaas - Speklappen - Rib- of haaskarbonade - Procureur - Fricandeau - Varkensfilet - Spare rib (gemarineerd)

De smaak en kwaliteit van vroeger

Met een uitstekend voerpakket, dagelijkse kruidenmixen en een eigen fokprogramma, is het kruidenvarken van Gaasterlander onderscheidend in smaak en kwaliteit. De varkens komen uit het heuvelachtige zuidwesten van Friesland, waar ze worden grootgebracht zonder stress en met één ster Beter Leven certificaat. 

Bij de Gaasterlander boerderijen wordt kosten nog moeite bespaard om de varkens een stressvol bestaan te garanderen. Het resultaat is heerlijk mals vlees. Het goede leven van de varkens is gelijk terug te proeven. 

Gaasterlander varkensvlees is ideaal voor uitgebreide gerechten. Vraag in de winkel voor bereidingstips en recepten bij slagerij Hiemstra.


   

Gezondheid zonder antibiotica en stress

In tegenstelling tot de grootschalige Nederlandse varkenshouderij, staat massaal toegediende antibiotica niet op het menu van de Gaasterlandse kruiden varkens. De dieren krijgen individuele aandacht en de gezondheid van elk dier staat onder controle van een door de fokker aangewezen veearts. Ook het transport is speciaal ingericht in dienst van de gezondheid en staat in het teken van zo weinig mogelijk stress voor de dieren, wat na de slacht een kwalitatief veel beter stuk vlees levert. De samenwerkende partijen staan voor een korte weg van varkenshouder via de slachterij en de grossier naar de ambachtelijke slager of de horeca.

Bron: www.gaasterlander.nl


Afbeelding Afbeelding Afbeelding

"De smaak en kwaliteit van vroeger."

Boerderijkip

Ons gehele assortiment is afkomstig van de Boerderijkip, dit is een 100% Hollandse kip met meer smaak en een beter leven.

Online bestellen →

Extra aanbevolen

Kipfilet - Kippenpoot - Kippenvleugeltjes - Friese kipschnitzel: puur kipfilet met speciale kruiden - Karbonaadjes - Kip Hawaïschnitzel - Kip krokantschnitzel - Hele Boerderijkip (1800 gram)

Bewust beter

De Boerderijkippen zijn van het langzaam groeiende ras: de Hubbard. Dit is een kruising tussen een bruine hen en een wite haan. Dit ras heeft sterke genen. Het vlees komt van dieren die worden gehuisvest in stallen waar het dag- en nachtritme is gewaarborgd.

Een prettig leven

Boerderijkippen hebben meer ruimte om te leven. Waar bij reguliere kippen ca. 20.000 kippen in een stal worden gehouden, is dat bij Boerderijkippen maximaal 14.000 kippen. Het natuurlijke scharrelen wordt zoveel mogelijk gestimuleerd dankzij het strooien van extra graan tijdens controlerondes en het plaatsen van balen stro voor extra afleiding. Boerderijkippen hebben 24 uur per dag beschikking over water en voer. Het voer is overigens 100% plantaardig, dat voor minimaal 70% uit graan bestaat.



   

Een gezonde kip

Pluimveehouders streven naar zo min mogelijk antibioticagebruik. Alleen als een Boerderijkip echt ziek is en de dierenarts het noodzakelijk vindt voor de gezondheid van het dier, wordt antibiotica gebruikt. Doordat de Boerderijkip een sterke kip is die meer weerstand en meer tijd heeft om zelf te herstellen, hoeft er minder snel naar antibiotica te worden gegrepen. De meeste Boerderijkippen zijn daarom antibioticavrij opgegroeid.

Een goede smaak

Het natuurlijke leefritme van de Boerderijkippen, de gezonde plantaardige voeding en het feit dat Boerderijkippen langzaam kunnen opgroeien, zorgen ervoor dat de Boerderijkip een sterke, gezonde en vitale kip is. De goede leefomstandigheden van de Boerderijkip zorgen ervoor dat het vlees een ontwikkelde en verantwoorde smaak krijgt, wat zich duidelijk onderscheidt van regulier kipvlees en dat proeft u!

​​​Weet wat u eet

Het is belangrijk om de afkomst van de producten te kunnen achterhalen, zodat het welzijn voor mens en dier is gewaarborgd en u verzekerd bent van een verantwoord lekker stukje vlees.
Alle producten zijn stuk voor stuk gecontroleerde kwaliteitsproducten met extra zorg voor duurzaamheid en diervriendelijkheid.



Afbeelding Afbeelding Afbeelding

"Boerderijkip; een verantwoord  stukje vlees."

De Koe van Klaas

Via de webshop www.dekofanklaas.frl kunt u een vleespakket kopen van een geselecteerde koe, afkomstig van de boerderij van familie Bergsma uit Wiuwert. Zodra 75% van de koe is verkocht slachten wij de koe en krijgt u bericht wanneer het vleespakket beschikbaar is. 

Ga naar De Koe van Klaas →

Samenwerking tussen slager en boer

De achterliggende reden van het opzetten van deze samenwerking tussen boer en slager is dat wij het belangrijk vinden, dat iedereen de mogelijkheid heeft om een eerlijk stukje vlees te kunnen kopen.

Bij de familie Bergsma worden de koeien heel goed verzorgd; ze kunnen er koe zijn.

Wanneer de koeien en ossen op stal staan, hebben ze ruime schone plekken. Er is genoeg ruimte om te gaan liggen en weer te gaan staan. Als het weer het toelaat gaan de dieren naar buiten. Daar kunnen ze zoveel gras eten als ze willen. Op deze manier groeien de koeien zoveel mogelijk op in de natuur.

Er word natuurlijk gevoerd van kuilgras van eigen land. Soms krijgen ze krachtvoer, maar dit is niet nodig omdat er weinig van de dieren word gevraagd, geen productie van melk. Daarnaast is het goed te weten dan er geen preventieve antibiotica wordt gebruikt.

Wanneer er kalveren worden geboren, blijven deze bij hun moeder tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden. De kalveren hebben de mogelijkheid om rond te lopen en te spelen, ze lopen tussen de koeien. Ook kunnen ze melk drinken wanneer ze willen en kuilgras eten wanneer ze zelf willen. Vrouwelijke kalveren worden later geïnsemineerd om zelf een kalf groot te brengen.

Als ze klaar zijn om geslacht te worden zoek ik de mooiste dieren uit.

Slachten en diepvries

Het slachtproces

Als slager vind ik het belangrijk om transparant te zijn over onze manier van slachten. Dit is vaak een onderwerp dat nauwelijks wordt benoemd. Met dit verhaal probeer ik te laten zien dat wij op een rustige manier en met respect voor het dier het slachtproces uitvoeren. Heeft u vragen? Wij beantwoorden deze graag voor u.

Het ophalen van de koe

Nadat ik het dier heb uitgezocht bij de boer zal het worden geslacht, dit gebeurt altijd op een woensdag. De boer geeft mij het levensnummer van het dier door, zodat ik kan controleren hoe oud het dier is en wat de afstamming is. Daarnaast vult de boer een vki formulier (voedselketen informatie) in. Op dit formulier staat welke medicijnen de koe eventueel heeft gekregen en of de wachttijd hiervan is verstreken. Ook wordt de dierenarts die normaal het bedrijfsbeheer heeft hierop vermeld.

Online bestellen →

De koe haal ik bij de boerderij van Familie Bergsma altijd zelf op met onze ruime trailer. De boer heeft de koe klaargezet op stal en zijn halster omgedaan. Ik maak de koe zelf los en neem haar rustig mee naar de trailer (meestal lopen de koeien gewoon mee). In de trailer zet ik haar vast en rijd ik rustig naar de slagerij. Hier laad ik het dier uit de trailer en zet haar op stal.

Meestal worden er meerdere koeien op dezelfde dag geslacht. Deze haal ik overal zelf op of ze worden in sommige gevallen gebracht. Met een stuk of vier dieren in de stal is alles rustig, ze hebben uiteraard beschikking over vers water.

Het slachten

Rond half twaalf is meestal de levende keuring. Dit wordt gedaan door een dierenarts in dienst van het NVWA. Deze kijkt of de dieren gezond zijn. Als de dieren goedgekeurd zijn, alle gegevens kloppen en de boer het vki formulier naar waarheid in heeft gevuld, dan krijg ik de vergunning om te slachten.

De koe loopt met mij mee naar binnen en wordt in de slachterij vastgezet. Daarna wordt ze met een verdovend middel via een schietmasker buiten bewustzijn gebracht (de koe is op dat moment hersendood). Daarna wordt de halsslagader doorgesneden en is het dier binnen 1 minuut dood.

Vervolgens worden de kop en de poten van het dier afgehaald, wordt het gedeeltelijk gevild, de huid verwijderd en de ingewanden eruit gehaald. Daarna wordt het karkas in 2 delen doorgezaagd. Nu kan het ruggenmerg worden verwijderd en wordt alles netjes schoongemaakt en gewogen. Het vlees hangen we vervolgens in de koeling. Alles bij elkaar duurt het ongeveer 45 minuten per koe.

Aan het einde van de middag worden de dieren weer gekeurd door het kds. Dit zijn officiële keuringsassistenten die worden ingehuurd door de NVWA. De koe wordt gekeurd door middel van het bekijken van de de organen (hart, lever, longen, milt en nieren). Er wordt gekeken of er geen afwijkingen te zien zijn en of het karkas schoon is. Daarna wordt het karkas afgestempeld.



   

Het koelproces

Voor een goede en mooie kwaliteit vlees is het belangrijk dat het karkas ‘besterft’. We hangen het vlees in de koeling van 14 graden. Hier droogt het mooi op en kan het de meeste warmte kwijt. Na 12 uren wordt de koeling naar 9 graden gezet. Weer 12 uren later naar 6 graden en weer 12 uren later naar 3 graden. Dit rustig terugkoelen komt de kwaliteit van het vlees zeer ten goede. Het vlees blijft zachter, malser en veel mooier op kleur dan als het snel gekoeld wordt. Dan gaat het vlees op spanning staan. Dit krijg je er niet meer uit.

De verwerking tot product

Na het weekend, op maandagochtend, beginnen we pas met het uitbenen en uitsnijden van de koe.
We verpakken alles in de gewenste porties en vriezen het in, voorzien van soortnaam. Dit invriezen gebeurt zo snel mogelijk. In een nacht is alles bevroren. Dit is beter voor het vlees, het laat geen vocht los.

Als het vlees in de koelkast wordt ontdooid zal er weinig vocht uit lopen. Als alle producten van de koe klaar zijn kan het worden verdeeld in de verschillende vleespakketten.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

"Met respect en op een rustige manier."